fbpx

Willem, zijn vacuümpompgeboorte en de helse weg naar zijn zwemdiploma’s

Daar stond mijn zoon!
Mijn lieve en grappigste kereltje van ruim 7 jaar tussen als die kleine gupjes van amper 5… We hadden het lang genoeg uitgesteld, maar hebben gewacht totdat Willem er zelf klaar voor was om op zwemles te gaan. Het moest ook wel een keer, want eindeloos met zwemvesten rondzwemmen was ook ietwat onhandig.

Die eerste zwemlessen in het ondiepe gingen boven verwachting goed! Wat waren we trots op hem dat hij op zijn eigen tempo de zwemles volgde en zijn angsten had overwonnen.
Althans, dat dachten we… Toen hij uiteindelijk zonder kurkjes en plankje van het ondiepe gedeelte van het bad naar het ONEINDIGE DIEPE BAD mocht, werd de lol in zwemles hard minder.

 

Op de achterbank van de auto
En daar zat ‘ie… Met zijn duim in z’n mond bij mij op de achterbank van de auto. Een paar dikke tranen biggelden over zijn wangen en met zijn duim in de mond zei hij ‘Mama, ik ben zo bang dat ik verdrink, dat ik het niet volhoud’! Mijn hart brak! Hij was écht als de dood! Ik zei dat ik in hem geloofde en dat het echt goed zou komen en zette hem met een steen in mijn maag bij het zwembad af. Ik mocht door Corona niet mee naar binnen wat ik verschrikkelijk vond, want wat had hij me nu nodig! Ik voelde me ontzettend schuldig, maar toch zette ik hem af…

Na een half uurtje zag ik een gemiste oproep van het zwembad en ik belde ze 3 keer terug maar kreeg geen gehoor! Voor de zekerheid reed ik er alvast heen voor het geval dat er iets was gebeurd. De deur zat dicht en ik zag geen Willem. Toen zijn zwemgroepje naar buiten kwam zag ik Willem compleet overstuur naar me toe rennen… Hij zei dat ‘ie alleen maar moest huilen en buikpijn had en dat hij van juffrouw eerder mocht stoppen en daardoor al heel lang op mij had gewacht in de gang van het zwembad!

Ik voelde me verschrikkelijk!!!!!!
Ik had naar mijn gevoel moeten luisteren, want alles in mij schreeuwde dat hij meer aandacht nodig had voor zijn angst en dat ik me niet moest laten leiden door mijn eigen angst en gewoon met hem naar binnen had moeten gaan.

Eenmaal thuis vertelde ik hem weer zijn hele geboorteverhaal.
Dat er thuis al paniek was omdat hij zich door het breken van de vliezen helemaal kapot schrok en zijn hartslag ontzettend daalde en niet meer goed herstelde. De ambulance werd gebeld en we waren in no-time in het ziekenhuis. Daar kreeg ik een ‘morfinepompje’ waardoor ik ademstops kreeg en er constant aan herinnerd moest worden dat ik moest ademhalen. Willem kreeg ook minder zuurstof en zijn hartslag daalde weer flink en herstelde slecht. Eindelijk mocht ik persen… Ruim een uur waren Willem en ik keihard aan het werk en hoorde de (inmiddels) gynaecoloog iets mompelen over ‘foetale nood’ en vroeg om de vacuümpomp. Ze drukte op een knop en achter het gordijn verschenen allerlei kleuren klompjes. Ik voelde de paniek bij me opkomen. Dit zou toch wel goed gaan allemaal?

 

De vacuümpomp moest hem helpen
De Gynaecoloog zei dat m’n baby er nú uit moest en ze onze baby zou helpen met de vacuümpomp. Als dat niet zou helpen, werd het een spoedkeizersnede. Ze trok zo hard aan zijn hoofde dat ik dacht dat zijn koppie er af getrokken zou worden, vreselijk! Maar het lukte! Hij werd direct bij me gelegd, maar zag dat hij niet ademde, grauw en wit was en niet bewoog. Willem werd onmiddellijk afgenaveld en meegenomen door de verpleegkundige naar de opvangtafel op de gang. Mijn man mocht mee. Eenmaal op de gang begonnen ze te rennen met hem en mijn man was in paniek. Binnen een minuut trok Willem helemaal bij en kreeg ik hem in bubbeltjesplastic terug. Wat kreunde het mannetje en wat kon ik aan hem zien hoe pijnlijk en overweldigend zijn geboorte was geweest… Zijn eerste overgang van zijn veilige baarmoeder naar deze wereld was traumatisch voor hem geweest en vormde een blauwdruk voor alle overgangen in zijn verdere leven. Altijd als ik Willem zijn geboorteverhaal vertel is hij in een soort van trance die hem weer mee terugneemt naar dat moment. 

Ik leg Willem uit dat deze bange baby zich nog steeds in hem verstopt en hij hem vooral voelt als hij iets nieuws (overgang van veilig naar onveilig) moet doen. Die baby is helemaal in paniek omdat hij bang is dat hij het weer bijna niet gaat redden. Ik vroeg hem waar hij die bange baby in zijn lijf voelde en hij legde meteen zijn hand op z’n onderbuik.

‘Willem, weet je wat dit bange baby’tje wil? Hij wil dat jij hem geruststelt, dat je hem troost, dat je begrijpt waarom hij bang is… En dan laat je aan die baby zien wat jij allemaal al kan, want jij bent niet langer dat bange baby’tje meer… Je zult dan ervaren dat dat die bange baby steeds meer vertrouwen gaat krijgen in zichzelf en jou, probeer het maar eens uit.

Het gesprek tussen ons deed hem zichtbaar goed en zag de opluchting door zijn hele lijfje gaan.
Twee dagen voor zwemles begon de spanning zich weer op te bouwen en Willem gaf aan dat zijn baby’tje het allemaal nog steeds heel erg eng vond. Ik bedacht me dat Willem buiten deze angst ook nog eens had ervaren dat het hem de vorige keer niet gelukt was in het diepe, waardoor de overtuiging dat het hem niet zou gaan lukken alleen maar groter was geworden.

 

Ik stelde hem voor om de volgende dag samen te gaan zwemmen in het diepe. Hij gilde het uit van plezier en kon bijna niet wachten tot de volgende dag. 
En daar gingen we de volgende dag, samen op de fiets richting het zwembad. Eenmaal daar was het ontzettend druk en klampte hij zich helemaal vast aan me. Wat was ik blij dat ik bij hem kon zijn. Zijn hand gleed af naar zijn buik en ik hoorde hem heel lief zeggen dat hij niet bang hoefde te zijn… Maar wat een tranen…

 Ik zorgde ervoor dat Willem voelde dat hij op mij kon vertrouwen en dat we dit samen zouden doen, net als bij de geboorte, maar dit keer zonder vacuümpomp. Met heel veel humor (wat bij Willem altijd werkt) kreeg ik hem in het zwembad. Tussen de spelende kinderen begon hij voorzichtig te zwemmen. Hij werd steeds vrijer en ontspannender. Hij klom het zwembad uit en hij sprong er weer in dat herhaald zich constant. 

 

 

Ik ging op de kant zitten en Willem zwom alleen in het knetterdiepe zwembad en hij had dikke lol, zelfs toen hij me liet zien hoe lang hij al onder water kon zwemmen en bij het naar boven komen onder een meisje terecht kwam. Ik hield mijn adem in want ik dacht even dat hij in zware paniek naar boven zou komen… Maar zelfs toen niet!

‘Mijn baby is helemaal blij mam!’ zei hij. Wat was ik trots!!

Nog geen 4 weken later had hij zijn A diploma! En nu zelfs lachend B gehaald… 

Een kind begeleiden vanuit oprechte aandacht voor zijn geboorteverhaal zul je sprongen zien maken die je niet voor mogelijk hield! Dat komt omdat je een kind aanspreekt in zijn behoefte i.p.v. het aan- of afleren van zijn angsten of andere emoties.

Geboorte In Kaart heeft niet alleen qua werk ongelofelijk veel veranderd, ook binnen mijn gezin ongelofelijk veel.

 

Hierbij nog een heel leuk filmpje van een übertrotse Willem!!

 

Een overweldigende start
Een overweldigende geboorte is een ervaring dat onmiddellijk wordt opgeslagen in het brein van een baby. En dat brein ontwikkelt zich op zo’n manier dat hij moet kunnen overleven in een onveilige en onberekenbare wereld… Een wereld waarin er zomaar ineens iets héél engs kan gebeuren waar je vervolgens totaal geen invloed op hebt en je je moeder niet om je heen hebt om je aan vast te klampen…

Onze zoon heeft zijn geboorte van het begin tot het einde volledig bewust meegemaakt. Net zoals jij en ik dit hebben meegemaakt… En als je je dat beseft, dat jij als baby al die ervaringen hebt opgeslagen in je brein en jouw brein zich daarnaar is gaan ontwikkelen, dan begrijp je je gedrag en belemmerende overtuigingen misschien een stuk beter!

Met Geboorte In Kaart, worden al die overweldigende ervaringen vertaald naar het logische gedrag wat een kind vertoont. Datzelfde logische gedrag waar men in de omgeving misschien afkeurend naar wijst, het gedrag dat in bepaalde hokjes wordt geplaatst waardoor een kind een diagnose of label toegewezen krijgt, het logisch gedrag dat keer op keer verkeerd geïnterpreteerd wordt, waar niet naar wordt geluisterd en niet eens een keer vanuit een ander oogpunt kan worden bekeken…

Geboorte In Kaart laat ouders al na 1 sessie zien waarom het kind dit logische gedrag vertoont, waar dit toch vandaan komt en dat dit gedrag niets minder is dan het vertellen van zijn verhaal… En kinderen vertellen jou net zolang dat verhaal totdat het wordt gezien! Keer op keer op keer… En bij onze training van Geboorte In Kaart, leer je dit gedrag te ontcijferen d.m.v. de behoefte van het kind in kaart te brengen.

Want achter (onbegrepen) gedrag gaat ALTIJD een behoefte schuil… En doordat je het gedrag leert te begrijpen en daar geen oordeel over te vellen maar het juist empathisch te benaderen, kun je een enorme transformatie doormaken met een kind en zijn ouders!

Al na 1!! Geboorte In Kaart sessie wordt duidelijk welk geboorteverhaal een kind je wil vertellen, wat er toen zo overweldigend is geweest, welke logische gedragspatronen daarbij horen en welke behoeftes hierachter schuilgaan en hoe je met ouders en kinderen hieraan kan werken! 

Wij durven voor de volle 100% te garanderen dat jij deze intensieve training zal beschouwen als life-changing op zowel zakelijk gebied als in je privé leven…

Onze training raakt altijd je eigen geboorteverhaal aan en keer je naar binnen om naar je eigen geboortepatronen te kijken. Wedden dat het kwartjes gaat regenen? Wedden dat je compleet anders naar jezelf en de mensen in je omgeving gat kijken? Wedden dat je na onze training niet meer anders naar gedrag kan kijken dan met de kennis die je bij Geboorte In Kaart hebt opgedaan?

Wedden dat je volledig onder de indruk zult zijn van 9 weekse training? Wij zijn intensief betrokken bij jouw 9 weken training en kunt met AL jouw vragen bij ons terecht! Wij geven hier uitgebreid antwoord op d.m.v. een live stream! Je doet dit niet alleen, we lopen met je mee tot het einde en er is nauw contact met je medecursisten in onze levendige Facebook groep waar ontzettend veel kennis aanwezig is en dit ook onderling met elkaar wordt gedeeld!

We hebben nog een aantal plekjes vrij voor vrijdag 15 januari a.s.  Op deze dag hebben we een ONLINE LIVE trainingsdag met elkaar; onze ONLINE KICKSTART dag! Deze dag nemen we jou mee in het werken met Geboorte In Kaart!

Liefs van ons!

We sleutelen niet aan gedrag, maar het gedrag is de sleutel naar de oplossing!